Såhär använder du rödljusterapi -

Såhär använder du rödljusterapi -

Rödljusterapi (RLT) har ökat i popularitet under de senaste åren som en viktig del av en naturligt välbefinnande rutin.

För att optimera dina resultat kommer du att vilja följa några riktlinjer. Dessa kommer att gälla oavsett om du söker behandling på ett välbefinnande center eller hemma.

Läs vidare för att lära dig mer om hur man använder rödljusterapi!

Rödljusterapi Hemma

Fram tills nyligen var rödljusterapi endast tillgänglig i kliniska miljöer. Den första generationens anordningar med rödljusterapi var i princip lika stora som solarier och var därför opraktiska och för dyra för de flesta konsumenter att ha i hemmet.

Dock har det under de senaste åren skett en massiv tillväxt på marknaden för rödljusterapi-paneler. Detta har varit positivt eftersom det har gjort RLT-paneler mycket mer praktiska och överkomliga. Detta har underlättat att göra rödljusterapi till en del av din dagliga rutin. Dock har det också resulterat i utvecklingen av många anordningar som kanske inte är som annonserade.

Innan du gör ett köp är det viktigt att dubbelkolla att din RLT-enhet faktiskt tillhandahåller terapeutiska våglängder. Det finns hundratals nya märken som nu erbjuder RLT-enheter, varav vissa är så grundläggande som att bara projicera rött färgat ljus.

Cozie´s produkter erbjuder terapeutiska våglängder som blandas samman för optimal behandling. Inkluderat i dessa är 660nm, 850nm

Hembehandling med rödljus förblir det mest överkomliga och praktiska sättet att få dagliga doser av mitokondrie-stimulering.

I nästa avsnitt tittar vi närmare på hur man använder rödljusterapi i anordningar hemma. 

 

Hur man använder en rödljusterapi-anordning

Följande riktlinjer gäller oavsett om du tar rödljusbehandlingar i en klinisk miljö eller hemma.

Var konsekvent: Att vara konsekvent är den viktigaste delen av rödljusterapi. Tänk på det som att "mata" dina celler varje dag.

Du kan ta en röd ljusbehandling dagligen. Planera på minst 3-5 sessioner per vecka tills ditt tillstånd klarnar upp. Fortsatta behandlingar kan vara nödvändiga för att förhindra uppblossningar av kroniska tillstånd.

Behovet av konsekvens är en anledning till att människor föredrar behandlingar hemma.

Behandla ren, bar hud: Behandlingsområdet bör vara rent och fritt från oljor eller lotioner som kan hindra ljus-absorptionen. Det är därför många gillar att ta behandlingen omedelbart efter att man har duschat. Kläderna kommer att blockera ljuset, så se till att applicera ljuset på bar hud.


Hur man använder rödljusterapi-paneler

Tänk på närhet: Sitt eller stå 6-12 tum från panelen. Ju närmare du är, desto intensivare blir ljuset men detta kommer också att minska behandlingsområdet. Om du använder en mindre enhet, behöver du ompositionera enheten flera gånger om du behandlar ett större område.

Tidpunkt: Du kan ta en rödljus-behandling när som helst på dagen, dock rekommenderas det att du tar behandlingen några timmar före sänggåendet. Även om det känns lugnande, kan ljusstyrkan från enheten faktiskt ge dig energi. Studier har visat att all slags starkt ljus före sänggåendet kan ge dig energi.

Bär ljusblockerande skyddsglasögon under behandlingen. Även om ljuset inte skadar dina ögon, är det mycket intensivt och kan belasta ögonen.


Vanliga misstag när man använder RLT-enheter

De flesta problem som är associerade med rödljusterapi är relaterade till överanvändning. Även om det inte rekommenderas att överdriva behandlingen, är bieffekterna av att göra så milda i bästa fall.

Den huvudsakliga anledningen till att vi har användnings-rekommendationer är helt enkelt för att efter 20 minuters daglig användning minskar fördelarna avsevärt. Cellerna är endast kapabla att absorbera en begränsad mängd ljusfotoner åt gången.

Överanvändning av rödljusterapi kan resultera i stramhet i huden eller rodnad, men det finns endast minimala bieffekter.

Behandlingen fungerar på en cellulär nivå och vävnadsreparation/regeneration sker enligt eget schema som kan påskyndas med rödljusterapi, men bara till en viss grad.

Här är några saker att undvika:

Inkonsekvens: Precis som du inte skulle träna en eller två gånger i månaden och förvänta dig att bli starkare, är oregelbundna rödljusbehandlingar inte lika effektiva som regelbundna sessioner. Några minuter varje dag är mer effektivt än en lång session då och då.

 Överdriv inte... men gör inte för lite: Sikta på 5-20 minuters dagliga sessioner (eller 3-5 gånger i veckan). Du kan också göra korta sessioner flera gånger om dagen, till exempel före och efter träningspass.

Blockera inte ljuset: Kläder, solskydd och hudvårdsprodukter som makeup eller fuktighetskrämer kan blockera ljuset.

 Fel avstånd: om du inte använder en liten enhet som är avsedd att vara i direkt kontakt med din hud (som en mask eller ett bälte), sitt cirka 6-12 tum från enheten för maximal kraft men ett mindre behandlingsområde; och upp till 36 tum bort för maximal täckning men mindre intensitet.

Dehydrering: att dricka tillräckligt med vatten under dagen är en bra idé, och särskilt när du gör rödljusterapi eftersom vattnet i hydrerade celler hjälper till att förbättra cellmetabolismen.

Använda fel enhet: små enheter kan vara utmärkta för att behandla åldrande eller artrit i händerna, men de är ineffektiva för att behandla utbredda tillstånd.

Förvänta dig omedelbara resultat: rödljusterapi fungerar på cellnivå. Konsekvens och tid krävs för att ge din kropp tid att läka. Ge det tid! Ta framstegsbilder, men koppla av och njut av upplevelsen eftersom optimala resultat kan ta flera månader att visa sig.

Förvänta dig att rödljus gör allt: behandlingen är bäst när den kombineras med andra terapier och/eller läkemedel. Det är därför det är viktigt att prata med din läkare om att använda rödljus som en del av ett behandlingsprogram.

Sova "med lamporna tända.": Sov inte med din rödljusterapianordning, vare sig det är en fullständig panel eller en rödljusterapimask. Ljusintensiteten kan störa din sömn-vakencykel.


Tillstånd du kan behandla med rödljusterapi

Under de senaste årtiondena har rödljusterapi exploderat i popularitet, delvis på grund av de många hälsotillstånd den kan hjälpa till att behandla.

Ett av de mest kraftfulla sätten rödljusterapi kan stimulera och stödja läkning är genom att minska inflammation. Att minska inflammation är det första steget i att hantera smärta, minska hudrodnad, sårläkning och till och med reversera ålderstecken.

Ett annat sätt denna helt naturliga behandling stödjer hälsa är genom att öka energiproduktionen inom de enskilda cellerna. Precis som du inte kan prestera på din bästa nivå när du känner dig utmattad, kan inte heller dina celler det. Att öka energiproduktionen kommer att ha en fördelaktig kedjereaktion på behandlingsområdet och bortom det.

Dessa två huvudfördelar, tillsammans med ökad blodcirkulation och ökad kollagenproduktion, kan hjälpa till med en mängd hälsotillstånd.

Sårläkning: Påskynda sårläkning med rödljusterapi. Dess förmåga att främja vävnadsläkning och regenerering kan hjälpa till att läka kirurgiska sår, brännskador, snitt, skrapsår, munskador, skador på bindväv och till och med benbrott.

Idrottsprestation, muskelåterhämtning och idrottsskador: Regelbunden behandling med rödljus kan leda till förbättringar i prestation samt snabbare muskelåterhämtning. RLT kan också påskynda läkningen av idrottsskador för att få dig tillbaka på fötterna och till din sport snabbare.

Smärtkontroll: Ljusterapi har hjälpt till att behandla smärta associerad med neuropati, artros och ländryggssmärta.

Anti-åldrande och hudvård: Kanske mest känd för sina anti-åldrande effekter, ökar rödljusterapi produktionen av kollagen och elastin och hjälper till att mildra effekterna av kronisk inflammation och solskador för att förbättra hudtextur och minska fina linjer och rynkor.

Studier har visat betydande fördelar med att använda rödljusterapi för att behandla akne, psoriasis och andra kroniska hudsjukdomar.


Andra användningsområden för rödljusterapi

Rödljusterapi kan användas före kemoterapi eller strålning för att hjälpa till att mildra biverkningar av cancerbehandling.

Det kan också användas för att återväxa hår, hjälpa dig att gå ner i vikt och till och med förbättra hjärnhälsan.

Detta är bara några av de tillstånd du kan behandla framgångsrikt med rödljusterapi.

Lärocentret har en mängd information om tillstånd där rödljusterapi kliniskt har bevisats ha fördelaktiga effekter.

Det är viktigt att notera att inte varje ljusterapi-enhet är lämplig för behandling av en mängd olika tillstånd. Stora RLT-enheter är det ideala valet för att behandla tillstånd som påverkar hela kroppen. Enheter som avger nära infrarött ljus samt rött ljus är nödvändiga för djupvävnadsbehandlingar.


Hur lång tid tar det för RLT att fungera?

De flesta tillstånd kräver mer än en behandling. De flesta vetenskapliga studier om rödljusterapi använde 3-5 behandlingar per vecka i flera veckor och visar att förbättringar fortsatte med konsekvent användning.

Hur lång tid rödljusbehandlingen tar att fungera beror på tillståndet och dess svårighetsgrad, samt din övergripande hälsa. Du kan uppleva omedelbar lindring för vissa tillstånd, eller du kan behöva vänta flera månader medan behandlingen gör sitt arbete bakom kulisserna.

Hudtillstånd inklusive akne och psoriasis kan rensas upp på 1-4 månader men regelbundna underhållssessioner kommer sannolikt att behövas för att förhindra återfall.

Behandlingens varaktighet beror också på storleken och ljusenergiutsläppet från enheten du använder. Stora, kraftfulla enheter kan ge snabbare resultat än små handhållna enheter.


Finns det biverkningar av rödljusterapi?

När den används enligt anvisningarna upplever de flesta människor inga biverkningar. Vissa människor kan känna stramhet och märka tillfällig rodnad i det behandlade området. Detta beror troligen på ökat blodflöde till området.

Rödljusterapi är smärtfri, icke-invasiv. Du kan känna en mild värme under behandlingen, men rödljusterapi kommer inte att orsaka brännskador eftersom den inte innehåller ultraviolett (UV) ljus.

En studie publicerad i Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology angav: "Vi fastställde att fototerapi med LED är fördelaktigt för en rad medicinska och estetiska tillstånd som man stöter på i dermatologisk praxis. Denna behandling visar en utmärkt säkerhetsprofil."


Säkerhetsrekommendationer

Använd inte rödljusterapi utan din läkares godkännande om du är gravid eller om du tar några fotosensibiliserande läkemedel som Tetracyklin eller Retin-A.

Hur är det med långsiktig säkerhet? De flesta studier är korta både när det gäller behandlingstider och studiens varaktighet, men längre studier eller de med uppföljningar visade att även långvarig användning var fri från negativa biverkningar.

Tillbaka till blogg

Referenser

Referenser 1-5

  1. NASA. (2022, May 19). NASA research illuminates medical uses of light. https://spinoff.nasa.gov/NASA-Research-Illuminates-Medical-Uses-of-Light 
  2. Tafur, J., & Mills, P. J. (2008). Low-Intensity light therapy: Exploring the role of redox mechanisms. Photomedicine and Laser Surgery, 26(4), 323-328. https://doi.org/10.1089/pho.2007.2184 
  3. National Institute of Neurological Disorders and Stroke. (2023, July 19). Brain basics: Understanding sleep. https://www.ninds.nih.gov/health-information/public-education/brain-basics/brain-basics-understanding-sleep 
  4. Suni, E., & Vyas, N. (2023, August 8). Stages of sleep. Sleep Foundation. https://www.sleepfoundation.org/stages-of-sleep 
  5. Zhao, X., Du, W., Jiang, J., & Han, Y. (2022). Brain Photobiomodulation Improves Sleep Quality in Subjective Cognitive Decline: A Randomized, Sham-Controlled Study. Journal of Alzheimer's Disease, 87(4), 1581-1589. https://doi.org/10.3233/JAD-215715